VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

DSM-Firmenich publiceerde deze week zijn halfjaarcijfers. Het Zwitsers-Nederlandse ingrediëntenconcern zag de autonome omzet en ebitda-winst stijgen. Dankzij de toegenomen vraag van klanten, kostenbesparingen en fusievoordelen kan topman Dimitri de Vreeze de verwachting voor heel 2024 verhogen naar een aangepast bedrijfsresultaat (ebitda) van 2 miljard euro.

DSM-Firmenich realiseerde in het tweede kwartaal van 2024 een autonome omzetgroei van 7 procent, aanzienlijk hoger dan de toename van 4 procent die analisten hadden verwacht. 

De autonome omzetgroei versnelde bij het parfumerie- en schoonheidssegment (Perfumery & Beauty, P&B) en de smaakdivisie (Taste, Texture & Health, TTH). Tegelijkertijd keerde zowel de voedings- en gezondheidstak (Health, Nutrition & Care, HNC) als de diervoedingstak (Animal Nutrition & Health, ANH) terug naar de groeimodus.  

Dankzij de solide prestaties in het tweede kwartaal groeide de omzet van DSM-Firmenich over de eerste zes maanden autonoom met 4 procent. Dat heeft zich ook vertaald in een stijging van het aangepaste brutobedrijfsresultaat (ebitda). De ebitda-winst steeg naar 976 miljoen euro, tegenover 929 miljoen euro in de eerste helft van vorig jaar: een toename van 5 procent jaar-op-jaar.  

Daarmee wist DSM-Firmenich de verwachting van analisten (961 miljoen euro) te overtreffen. De winststijging in het eerste halfjaar werd ondersteund door besparingen, zoals het sluiten van een vitaminefabriek en fusievoordelen (in jargon synergieën). Die waren gezamenlijk goed voor 95 miljoen euro aan ebitda.  

Winst DSM-Firmenich loopt na vitaminemalaise gestaag op 

Bron: (half)jaarverslagen DSM-Firmenich. Analistentaxaties Vara Research. In geel totale ebitda-winst DSM-Firmenich. Bedragen in miljoenen euro’s. Cijfers voor het voltooien van de fusie zijn weergegeven op een pro forma basis, inclusief de resultaten van Firmenich alsof de fusie aan het begin van het jaar had plaatsgevonden. 

Topman Dimitri de Vreeze voorziet dat de positieve ontwikkelingen in het tweede halfjaar zullen doorzetten. Dat geeft hem voldoende vertrouwen de outlook voor heel 2024 te verhogen. DSM-Firmenich rekent nu op een aangepaste ebitda in 2024 van circa 2 miljard euro. In mei ging het concern nog uit van minstens 1,9 miljard euro. Wie die verwachting doorrekent, ziet dat de ebitda-winst gestaag verder herstelt in de tweede jaarhelft (zie grafiek).  

Verkoop diervoedingstak 
Veel aandacht van DSM-Firmenich gaat verder uit naar de afsplitsing van de diervoedingstak. In februari 2024 sprak het bedrijf de hoop uit in de loop van 2025 verlost te zijn van het onderdeel ANH. Zo wil het beter bestand zijn tegen de sterk schommelende vitamineprijzen. 

Animal Nutrition & Health maakt vitamines en andere supplementen en mengt die vervolgens met diervoeder. Analisten schatten in dat een groot deel van de omzet van de diervoedertak afkomstig is van eenvoudige vitamines, waaronder A en E. Deze worden al langere tijd op grote schaal in voornamelijk China gemaakt. 

In het tweede kwartaal zag ANH voor het eerst sinds de vitaminemalaise de omzet weer iets toenemen (790 miljoen euro, tegenover 786 miljoen euro in het eerste kwartaal van 2023). Bovendien heeft de diervoedingstak normaliter een sterkere tweede jaarhelft, zo liet cfo Ralf Schmeitz zich ontvallen tijdens de analistenbijeenkomst van 30 juli.  

Hoogwaardig 
Het omzet- en winstherstel bij ANH is – los van maatregelen zoals het sluiten van een vitaminefabriek en efficiënter voorraadbeheer – een welkome ontwikkeling in het verkooptraject voor deze activiteiten. Voor de verkoop van de diervoedingstak liggen alle scenario’s open. Van een overname door een durfkapitalist tot een strategische partij (denk aan concurrent BASF), of zelfs een beursgang. Tijdens een eerdere beleggersbijeenkomst liet De Vreeze al weten dat er veel interesse is voor ANH. 

Hoewel een groot deel van de divisie ANH zeer afhankelijk is van de vitamineprijzen, kent het ook enkele activiteiten die hoogwaardiger zijn. Denk bijvoorbeeld aan Erber, dat DSM in 2020 kocht (overnamesom 980 miljoen euro, wat neerkomt op 14 keer de ebitda). Dit Oostenrijkse bedrijfsonderdeel houdt zich bezig met het opsporen van giftige schimmels in diervoeding. Ook maakt het ingrediënten om bescherming te bieden tegen deze schimmels, evenals alternatieven voor antibiotica in diervoeding. 

De vitaminezwakte maskeert ook de meer veerkrachtige prestaties van andere winstgevende ANH-producten. Het is daarom lastig een waardering te plakken op de diervoedingstak als geheel. Zo zal de waarderingsmultiple voor het vitamineonderdeel veel lager liggen dan voor de Erber-activiteiten. 

Zodra de ebitda-winst van het hele onderdeel herstelt richting oude niveaus (zo’n 400 miljoen euro), praat je ook bij marktconforme waarderingsmultiples, zeg 10 keer de ebitda, al snel over een opbrengst van enkele miljarden euro’s. 




Gerelateerde artikelen